Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


a fotogramról

2008.05.13

„Fotogramnak a fényképezőgép és negatív közbeiktatása nélkül, pusztán a fény, a fényérzékeny anyagok és a bennük végbemenő változásokat előhívó vegyszerek működésével létrehozott - többnyire tárgyak árnyékát rögzítő - képet nevezzük. A fotogram mintegy nyolcvan évvel ezelőtt, az 1920-as évek avantgárd művészetében jelent meg nyitott műfajként, amely összeköti a festészetet és a fényképezést, de az avantgárd filmben is megjelenik.”

Maurer Dóra

http://www.frankl.hu/

 

http://www.intermedia.c3.hu/~fgrof/fotogram/boyle.htm

http://www.intermedia.c3.hu/~fgrof/fotogram/niepce.htm

http://www.intermedia.c3.hu/~fgrof/fotogram/schad.htm

http://www.intermedia.c3.hu/~fgrof/fotogram/moholy.htm

http://www.intermedia.c3.hu/~fgrof/fotogram/kepes.htm

http://www.intermedia.c3.hu/~fgrof/fotogram/neususs.htm

http://www.intermedia.c3.hu/~fgrof/fotogram/roszak.htm

 

akit tovább is érdekel, mindig a legfelső képre kattintva elmerülhet... :)

 

 

„Daguerre mai követői olyan gazdag sokoldalúsággal tudnak mindent kifejezni, hogy néha, ritka pillanatokban, még az objektív valóságot is kifejezik. De nem gyakrabban, mint a festők vagy a költők. Legtöbbször ők is véleményt mondanak a valóságról, hol éles, hol kegyetlen kritikát, hol lírai szerelmi vallomást. Lelkesednek, gúnyolnak, ábrándoznak, vádat emelnek, játszanak – ki zseniálisan, ki ügyetlenül. Száraz, unalmas emberből sohasem lehet jó fényképész, bármilyen finom és drága a gépe. A »legtárgyilagosabb« fénykép is jobban hasonlít a fényképészre, mint a tárgyra. Daguerre tehát hiába élt és dolgozott? Ellenkezőleg. Találmánya új művészettel gyarapította az emberiséget, és bebizonyította, hogy mindig az ember, a »személyiség« a döntő, és nem a gép.”

Bálint György

 

 

 

A mappában található képek előnézete leveles-tollas

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Cheap Celebrex Prescription KelWele

(KelWele, 2019.10.11 04:25)

Want to buy isotretinoin Atrovent <a href=http://cialisab.com>cialis without prescription</a> Viagra Generique Sans Ordonnance